zaterdag 14 april 2012

Muziek en Film van Pedro Almodóvar

Resistiré, de hit die Almodovar terug in de aandacht bracht

Gisteren en nu nog steeds, bleef het liedje "Resistiré" van El Duo Dinamico maar in ons hoofd spelen. Je kent dat wel "Er zit een liedje in m'n hoofd"....Naar aanleiding daarvan besloten we nog maar eens naar onze DVD van "Atamé" te kijken van Pedro Almódovar, de bekende Spaanse regisseur. De film eindigt met een mooie scène waarin Riki & Marina (Antonio Banderas en Victoria Abril) in de auto het liedje Resistiré beluisteren en meezingen samen met de zus van Marina die gespeeld wordt door Loles León.
Pedro Almodóvar (accent op de do) is een buitengewone Spaanse regisseur die ook de soundtrack van zijn films met bijzondere muziek kleurt. Het liedje dat uit de jaren 80 komt denk ik kreeg opnieuw door de film uit 1990 de volle aandacht en het is nu nog steeds een heel bekend en populair liedje in Spanje. De tekst gaat over het feit dat je alle problemen kan weerstaan (resistir) en is een hart onder de riem voor vele mensen die het moeilijk hebben en hadden door allerlei omstandigheden: liefdesperikelen, financiële problemen, depressies, verlies, uitzichtloze situaties, verdriet enz. Het wordt dan ook heel veel aangevraagd op vele radiozenders om mensen op te monteren. Je zou het kunnen zien als de Spaanse versie van de hit "I will survive".

Atamé-Bind me vast!-Tie me up, tie me down


Over de film Atamé (letterlijk: bind me vast!), bekend onder de Engelse titel "Tie me up, Tie me Down", valt ook heel veel te vertellen.
Het verhaal gaat over Ricky (Antonio Banderas), een jongen die uit een psychiatrische instelling vrijkomt en nu de "gewone wereld" inmag. Hij is al lang verliefd op een actrice Marina (Victoria Abril) en hij droomt ervan om een heel normaal gezinsleven met haar te beginnen. Hij besluit haar te kidnappen en vast te binden in haar appartement tot ze ingezien heeft dat hij het echt goed meent met haar en dat ze tenslotte ook van hem gaat houden. Een bizarre gedachtengang die bij velen heel wat vragen zal oproepen. In de film komen nogal wat controversiële thema's en taboes aan bod. De films van Almodovar zijn niet iedereens smaak en krijgen in sommige kringen heel wat kritiek vanwege geweld, sex en drugs onderwerpen die niet uit de weg gegaan worden. Een idee van hoe het er bij een Almodovar film aan toe gaat kan je zien in de trailer hierbij.


Filmmuziek van Almodóvar uit Spanje

Meer over Almodovar Films en de filmmuziek

In 2007 kwam een dubbele CD uit met een goede selectie van muziek uit de soundtracks van verschillende Almodóvar films "BSO Almodóvar" (Banda Sonora Original, originele soundtrack).
Naast het hierbovengenoemde "Resistiré" van het Duo Dinamico staan op dit dubbele album nog 28 andere onvergetelijke tracks met mooie, aparte, soms bijzondere muziek van onder andere Caetano Veloso, Elis Regina en António Carlos Jobim, Xavier Cugat en ook bijvoorbeeld flamenco van Fernanda y Bernarda de Utrera, Duquende con Manzanita, "Piensa en Mi", een mooie smartlap van Luz, rumba met Bambino en nog veel meer.
Voor de liefhebbers van "Europese" cinema en meerbepaald van de Spaanse film kan ik de films van Almodóvar van harte aanbevelen. Misschien niet voor gevoelige kijkers soms maar anderzijds zo grappig, origineel, creatief met een milde maar kritische kijk op de Spaanse samenleving. Zoals eerder al gezegd komen nogal wat controversiële thema's aan bod en dat is misschien de reden waarom in Spanje zelf en ook elders de DVD's van zijn films niet altijd vlot verkrijgbaar zijn. De films van Almodóvar zijn al veel geprezen en de regisseur heeft al heel wat prijzen in ontvangst kunnen nemen, maar het zijn geen spektakelfilms met massaal kassasucces. Ik zou het de betere alternatieve cinema noemen. 
Spaanse films van Pedro Almodóvar
Enkele jaren geleden kon ik een mooie boxset van de films van Pedro Almodóvar kopen met onder andere de film Atamé en verder ook nog Kika, All About My Mother, The Flower of my Secret, What have I done to deserve This, Hable con Ella, High Heels, Live Flesh, Dark Habits en La Mala Educación. Stuk voor stuk films die we bekeken en herbekeken hebben. We hebben er nog geen seconde spijt van dat we deze boxset kochten. Naar Spaanse films kijken is ook een manier om de cultuur en de taal beter te begrijpen. Om Spaans te leren zijn deze films van Almodóvar ook een ideaal medium.
Muziekale en cinefiele groeten van
Guillermo




Geen opmerkingen:

Een reactie posten